Therapieaanbod

 

Er zijn vele psychotherapeutische stromingen.

 

Grofweg zijn die onder te verdelen in twee hoofdstromingen:

  • therapieën die erop gericht zijn  om het symptoom (angst of depressie) zo snel mogelijk te doen verdwijnen/verminderen, of anderszins om te leren er zo goed mogelijk mee om te gaan. Dit valt onder de noemer steunend-structurerende therapieën, waaronder (cognitieve) gedragstherapie.
  • therapieën die er niet primair op gericht zijn om het symptoom zo snel mogelijk te doen verdwijnen, maar die er primair op gericht zijn om de betekenis ervan te achterhalen. Het symptoom wordt nl. opgevat als een boodschap van het onderbewuste dat er stoornissen in de persoonlijke ontwikkeling zijn opgetreden. Anders gezegd: de therapie richt zich op de psychologische dynamiek die aan het symptoom ten grondslag ligt. Als de stoornis in deze dynamiek met behulp van de therapie op adequate wijze wordt opgelost, met name doordat de cliënt er inzicht in verwerft, verdwijnt of vermindert het symptoom vanzelf. Het heeft dan zijn functie vervuld. Dit valt onder de noemer inzichtgevende therapie w.o. psychoanalytische psychotherapie. Onder het begrip "inzicht", wordt een combinatie bedoeld van verstand en gevoel (het z.g. evidentie gevoel).

 

In de praktijk is een therapie nooit 100% inzichtgevend, maar zullen er, indien noodzakelijk, ook steunend-structurerende momenten zijn.

Beide therapievormen kunnen worden aangeboden. Aan het einde van de intake zie hier, zal met de cliënt(e), indachtig zijn of haar doelstellingen, worden besproken welke therapie de meest passende is.